Věděli jste, že mák je doslova nabitý vápníkem, proteiny, BCAA aminokyselinou, sacharidy a minerály? Mák je totiž rostlina s nejvyšším obsahem vápníku (1400 mg/100g), a proto je určitě na místě, začlenit tuto dobrotu do našeho jídelníčku. Mák obsahuje 20% velmi kvalitní bílkoviny, 40 – 60% hodnotného oleje, velké množství vlákniny a je také významným zdrojem zinku, hořčíku a železa. V makovém mléce je 12x více vápníku, než v mléce kravském. A k tomu je chuťově tak úžasný! Patříte-li mezi milovníky máku, udělejte si doma tyto velmi chutné makové variace :)
SUROVINY:
- MLETÝ MÁK
- MED (nebo jiná varianta zdravého slazení např. agávesirup, čekankový a rýžový sirup, kokosový cukr, lucuma, stévia, datlová pasta aj...o nich si povíme později ;)
- KOKOSOVÝ OLEJ 1-2 lžičky dle množství máku (nebo sezamový, ořechový olej apod..)
- VODA množství dle potřeby
- MANDLE - plátky k dozdobení
POSTUP :
- všechny suroviny smícháme dohromady a snažíme se vytvořit hmotu -spíš hutnější, aby držela tvar a nedrobila se
- podle hustoty přidáme buď máku nebo vody
- nakrájíme si jablko na plátky i s jadřincem a na něj utvoříme z makové hmoty malé placičky, které dozdobíme plátky mandlí
- další maková varianta jsou plněné švestky - švestky nakrojíme do půlky - vypeckujeme a naplníme makovou směsí
Nebojte se do "nevaření" zapojit děti :) se směsí se pracuje opravdu dobře - je skoro jako modelína a děti bude příprava zdravé svačinky určitě bavit ;)
Dobrou chuť :)